Aktualności

GĘŚ ZBOŻOWA CZY TUNDROWA?

  • 25 listopada 2020

Ostatnio nastąpiło rozdzielenie gatunku, bo w świetle najnowszych badań genetycznych uznano, że tajgowe i tundrowe formy gęsi zbożowej zasługują na status oddzielnych gatunków. Obecnie, więc mamy dwa, bardzo podobne do siebie gatunki: gęś zbożową Anas fabalis i gęś tundrową Anas serrirostis. Gęś zbożowa jest wielkości gęgawy, ale ciemniej ubarwiona, dziób z czarną nasadą i końcówką, w środkowej części pomarańczowy. Upierzenie wierzchu ciała brunatne, najciemniejsze na głowie, szyi oraz grzbiecie, pierś i brzuch brązowawe, jasno prążkowane. Gęsi tundrowe są trochę mniejsze od gęsi zbożowych, mają krótsze dzioby oraz krótsze, ale grubsze szyje. Oba gatunki są wędrowne, przelot wiosenny: marzec-kwiecień, zaś jesienny: październik-listopad. Podczas przelotów pojawia się w całym kraju, najliczniej w północnej i zachodniej części. Stada w ciągu dnia żerują na otwartych polach i łąkach, a nocują i odpoczywają na zbiornikach wodnych. Na terenie Gubina, są ptakami przelotnymi i zimującymi. Największą ich koncentrację odnotowano w lutym 2014 r., ok. 3 tys., osobników na rozlewiskach Gubińskich Mokradeł. Gatunki łowne od 1 września do 21 grudnia, a na terenie województw: dolnośląskiego, lubuskiego, wielkopolskiego, zachodniopomorskiego do 31 stycznia, lokalnie są przedmiotem intensywnych polowań.

Oba gatunki gniazdują w tundrze oraz lasotundrze od północnej Skandynawii po północno wschodnią Syberię. W naszych stronach obserwuje się głównie gęsi tundrowe. Odróżnianie obu gatunków nie jest łatwe, ponieważ wymaga zarówno dobrych warunków obserwacji, doświadczenia, jak i znajomości cech rozpoznawczych.

Julian Lewandowski

Od lewej: gęś tundrowa, gęś białoczelna i gęś zbożowa.